Cada any, des del 2010, els gegants i el bestiari vinculat amb Santa Maria del Mar i Santa Maria del Pi es retroben per commemorar les antigues processons que se celebraven entre les dues basíliques.
La tradició dels entremesos populars a Barcelona està lligada a la celebració de les desfilades que se celebraven a la ciutat en els segles passats. Les basíliques de Santa Maria del Mar i de Santa Maria del Pi eren les més populars, i molts cops els gegants i elements d'ambdues parròquies participaven en les solemnitats de l'altra, fet que va ajudar a forjar un gran vincle de fraternitat però alhora amb certa rivalitat.
Una de les processons de Barcelona amb més ressò és la que es va fer l'any 1601 amb motiu de la canonització de Sant Ramon de Penyafort, en la qual es té constància de la participació d'un gruixut volum d'elements festius que avui dia integren el seguici popular.
Així, pels volts del 7 de gener, festivitat del sant canonitzat, té lloc l'anomenat 'Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga'. Des d'una de les esglésies surt el seguici que recorre els carrers gòtics de Ciutat Vella per acabar a l'interior de l'altra, on té lloc el moment culminat de la diada, la mostra de balls davant l'altar.
L'any 2021 va ser l'última vegada que es va realitzar la celebració.
El Ball a Quatre
El moment més esperat del seguici és la interpretació del ''Ball a Quatre'' ballat per les dues parelles grosses representants de les basíliques del Pi i de Santa Maria del Mar i que és interpretat pels mateixos grallers d'ambdues entitats.
El ball, entre passos elegants i tombs ràpids i delicats, simbolitza l'agermanament entre les dues associacions geganteres, fet que vol mantenir el vincle d'amistat entre els seus gegants i parròquies que s'ha compartit durant segles.
El Seguici de les Basíliques és l'única oportunitat durant l'any de veure el ball, el qual es realitza dins d'una de les dues basíliques. La coreografia és de Mercè Abad i Xavier López i la música és d'en Jordi Fàbregas.
La Casa dels Entremesos
Plaça de les Beates, 2
08003 Barcelona (Catalunya)
Amb el suport de:
@ Associació Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona 2020