La ciutat de Barcelona es prepara per viure unes Festes de Santa Eulàlia inusuals, adaptades a les circumstàncies del moment. Malauradament, la programació que s'havia pensat per dur a terme al carrer s'hi ha hagut de suspendre, havent de reorganitzar la festa major d'hivern barcelonina amb l'aposta per la virtualitat i les exposicions, dins l'excepcionalitat actual.
Des del 6 de febrer, i fins aquest divendres dia 12, la Reina de Saba, la Marieta de l'Ull Viu i la Cati es troben exposades al vestíbul de l'Ajuntament de Barcelona amb motiu de l'exposició ''Laies, les gegantes'', una mostra que acull les diverses gegantes i gegantones dels diferents barris i indrets de Ciutat Vella. Com ja és tradicional, el dia de Santa Eulàlia les gegantes de l'antiga Barcelona es rebategen amb el nom de Laia per honorar la patrona de la ciutat i surten a passejar pels carrers del barri gòtic en una processó festiva que culmina amb el Ball de Santa Eulàlia protagonitzat per les gegantes de la Plaça Nova. Enguany, l'acte no es podrà fer i només es podrà gaudir, en la mesura del possible, d'aquesta exposició de gegantes, entre les quals podreu veure entre altres personatges la Lola del Raval, la Maria la Néta de la Barceloneta o les dues gegantes de la Casa Caritat. Malauradament, les restriccions de mobilitat impossibiliten a moltes seguidores i seguidors fer la visita a la capital catalana, per això, des dels Gegants de Santa Maria del Mar, a través del canal propi de YouTube, s'ha volgut apropar la mostra de figures femenines.
Per una altra banda, els gegantons del Casc Antic, en Tinet el Graller i el Rei Ferran, es troben ubicats a El Born CCM, juntament amb desenes de gegantons i bèsties de caràcter infantil, dues exposicions organitzades paral·lelament per la Coordinadora de Geganters de Barcelona i l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya; aquesta darrera, també organitzadora de la mostra ''El Corpus és bestial!'', la qual que aplega un conjunt emblemàtic de bestiari festiu d'arreu de Catalunya sota la celebració dels 700 anys de Corpus a Barcelona.
Malgrat la prohibició de fer actes festius presencials al carrer, aquest 11 de febrer, coincidint amb la vigília de Santa Eulàlia, i sense estar dins de la programació oficial de les festes, la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella ha tirat endavant els Protocols de l'Àliga 2021, sota l'impuls dels Gegants de Santa Maria del Mar i la col·laboració de l'Associació de Festes de la Plaça Nova. En aquest sentit, l'acte es desenvoluparà a l'interior de la Basílica de Santa Maria del Mar cap a les vuit del vespre, serà a porta tancada i només es podrà gaudir a través de la retransmissió en directe que la mateixa Federació realitzarà. Enguany, suspenent la passejada prèvia, els Protocols comptaran amb la presència de l'Àliga de la Ciutat de Barcelona, com a protagonista de la festa, els Gegants de Santa Maria del Mar, com amfitrions de la parròquia on se celebra l'activitat, i la Coronela de Barcelona, que en petit comitè participaran amb la Bandera de Santa Eulàlia.
A més, de manera excepcional, aquest 12 de febrer, el Rei Salomó i la Reina de Saba assistiran a la missa en honor a la patrona de la ciutat que s'oficiarà a la Parròquia de Santa Maria del Mar. L'assistència dels gegants ve deguda al fet que, un cop acabi el ritual litúrgic, les passes de les figures desfaran una catifa floral que ha estat realitzada per la Federació Catalana de Catifaires davant la capelleta de Santa Eulàlia, dins de projecte del setè centenari de la festivitat de Corpus a Barcelona.
D'aquesta manera, respectant totes les mesures de protecció davant la Covid-19 i amb convicció d'un model de festes segures, la Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona torna a manifestar que la cultura pot ser segura davant la pandèmia que patim i vivim. Des de l'entitat creiem i afirmem que la festa és i ha de ser per al poble, per aquesta raó hem apostat, d'una manera o una altra, poder fer festa en honor a Santa Eulàlia.
ความคิดเห็น