Gegants de Santa Maria del Mar

Història del Rei Salomó i la Reina de Saba

La primera referència històrica dels gegants de Santa Maria del Mar és del 1582, ja que es parla de l’assistència dels gegants a una de les processons del Corpus de la Basílica, donant molta importància al fet que veiessin personatges tant grans que arribessin a l’alçada de les balconades de les casses de llavors.
Aquest gegants, actualment coneguts com a Rei Salomó, ell, i Reina de Sabà, ella, durant el transcurs dels segles han canviat moltes vegades d’imatge i de vestuari, però els actuals es basen en un projecte que podem trobar al llibre de Joan Amades, “GEGANTS, NANS I ALTRES ENTREMESOS”, aquest és de l’any 1875 obra de l’escenògraf F. Soler i Rovirosa, aquells gegants van ser una realitat l’any 1880.
Van sortir molt pocs anys, degut a les grans dimensions i l’elevat pes dels gegants, però setze anys després es tornaren a veure al 1902 a una trobada de gegants celebrada a Barcelona, on des de llavors se’ls hi va perdre el rastre, molts historiadors diuen que es van cremar durant la Guerra Civil, però les fotos de les fogueres de l’època, i alguns testimonis desmenteixen el fet de que hagin estat cremats, per tant resta l’esperança que estiguin en algun lloc guardats.
Des de la seva recuperació l’any 2002, aquests gegants s’estan complementant amb nous detalls, un exemple clar va ser el seu nou ventall, fet a mà per un membre de la colla, amb plomes de paó i estruç, amb pedreria formant l’escut de la basílica.
Els gegants de Santa Maria del Mar, membres del seguici Popular de la ciutat de Barcelona, participen a tots els actes emblemàtics de la ciutat i són els que tenen l’honor d’obrir la mostra de balls del “Toc d’Inici” de Barcelona. L’any següent a la seva recuperació, la colla gegantera del Casc Antic, creà un nou acte per aquestes figures, l’anomenada i ja famosa “Ballada de Gegants Històrics dins de la Basílica”, la qual s’ha fet un lloc dins dels actes geganters emblemàtics. Aquest acte consta d’una passejada nocturna pels voltants de la basílica i una mostra de balls dels gegants davant de l’altar de l’església que s’inicia amb l’entrada de totes les parelles pel passadís central. Tots els gegants que participen a la Ballada són figures històriques, les quals són escollides per la seva destacada presència i ball.
La participació d’aquest gegants en festes populars són força limitades pel seu protocol d’actuació, però els podem veure a les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona, a la Processó del Corpus, a la Festa Major del Casc Antic de Barcelona, a les Festes de la Mercè, i com no, a la seva Ballada. Tot i així els gegants han estat a diferents poblacions del nostre principat.
Per la colla Gegantera del Casc Antic és tot un honor haver pogut recuperar i dansar els gegants de Santa Maria del Mar de Barcelona.

 

Fitxa tècnica

  Gegant Geganta
Nom Rei Salomó Reina de Saba
Alçada 4.20 metres 4.10 metres
Pes 70 quilograms 59 quilograms

Gegants Peret i Marieta

Història del Peret i la Marieta

Després de molts anys insistint en retrobar i treure els gegants de l’església de Sant Pere de les Puel·les, i davant de la negativa del rector, el senyor Juli Carbó i Montardit de manera desinteressada i juntament amb altres amants de la cultura popular, van decidir dur a terme un gran projecte pels barris del Casc Antic, la creació d’uns gegants representatius d’aquest.

Aquest grup de gent emprenedora van escollir a l’artesà cardoní Antoni Mujal, per fer realitat la creació de dos personatges vinculats amb els dos grans barris del Casc Antic, el barri de Sant Pere i el de la Ribera.

La seva estrena va ser ben singular, es va celebrar un 5 de febrer de 1995 en un nou espai urbà dels carrers Allada i Vermell. I van participar tots els gegants del districte de Ciutat Vella, inclosos els gegants de la Casa de la Caritat, aquest és l’únic cas d’uns gegants que tenen sis parelles de gegants com a padrins, sense oblidar-nos l’actriu Mercè Bruquetes i el president del Districte senyor Xavier Casas, que foren els padrins de carn i ossos.

El gegant, en Peret, representaria un fanaler de finals del segle XIX, ofici típic de l’època, ja que els barris del Casc Antic, també conegut com el barri dels fanals, va ser el primer lloc de Barcelona on s’instal·laren els fanals de gas. Al gegant se l’anomenà Peret, com el patró del barri, Sant Pere.

La indumentària que llueix consta d’u na gorra, casaca de color gris, camisa blanca, faixa vermella i faldellí negre, cal destacar el fanal que dur a la mà dreta i la torxa de l’altra mà i que s’il·luminen quan es fa fosc.

La Marieta de l’Ull Viu, geganta del Casc Antic de Barcelona, representa una figura real i alhora llegendària, la Marieta de la cançó, la que anava a la font del Gat i sempre ben acompanyada. Es diu que aquest personatge vivia al barri de la Ribera, que tenia l’ofici de planxadora i sempre duia un cistell de roba. Després de que un soldat la deixés prenyada marxà del barri avergonyida. Anys més tard tornà, i l’ajuntament li va concedí una paradeta d’anissos i llaminadures a la plaça de Sant Agustí Vell, que la va fer popular.

La geganta del Casc Antic llueix la indumentària pròpia de l’època, amb monyo, un cistell de clavells a la mà esquerra, i un mocador de puntes fet per les puntaires de les rambles de la ciutat a l’altre mà.L’any 2005 van celebrar el seu desè aniversari canviant el seu vestuari acompanyats dels gegants dels barris del Casc Antic: els de Sant Pere de les Puel·les, els de Santa Maria del Mar i els del carrer Princesa. Cal destacar que les dues primeres parelles assistents a l’acte van ser aquells gegants que anys enrere restaven tancats en una església, o en el cas de Santa Maria del Mar desapareguts.

El Peret el Fanaler i la Marieta de l’Ull Viu celebren la seva festa pels volts de la diada de Sant Pere, 29 de juny, amb la seva tradicional trobada de gegants. També se’ls pot veure any rere any en les principals festes de la ciutat com les festes de la Mercè i Santa Eulàlia, igual que a la resta de barris del districte de Ciutat Vella i a les poblacions on hi son convidats.

 

Fitxa tècnica

  Gegant Geganta
Nom Peret el Fanaler Marieta dek l’Ull Viu
Alçada 3.65 metres 3.55 metres
Pes 45 quilograms 40 quilograms

Geganta Caterina

Història de la Caterina

La geganta Caterina, més coneguda com a Cati, va ser creada per als joves de la colla, ja que en els moments de creixement no poden carregar gegants de molt pes ni tampoc gegantons per la seva reduïda mida. Fou encarregada a l’artesà cardoní Antoni Mujal i Obradors a partir d’uns dissenys de Laia Tarragó.

Aquesta geganta representa una jove comerciant del barri del Casc Antic, i porta a la mà esquerra un datàfon, per cobrar amb targeta de crèdit la qual porta a l’altra mà. Pot lluir diferents bruses, una d’elles és de color blau turquesa, amb la que ensenya el melic, i l’altra és de color vermell i groc, la qual només se li posa quan ha d’anar més mudada.

L’iniciativa principal de la creació d’aquesta geganta va ser de la colla, però també de la Federació de comerciants del barri del Casc Antic, que amb les seves col·laboracions van fer possible una altre figura d’imatgeria festiva dins del barri antic de la ciutat.

El seu nom, com la resta d’imatgeria de la colla prové d’un nom dels barris del Casc Antic, en aquest cas, del barri de Santa Caterina. La seva estrena va ser durant una celebració de l’any del comerç a la ciutat de Barcelona, més concretament a l’Arc de Triomf, en aquest acte de presentació van participar els gegants del Casc Antic i la colla de diables del Casc Antic.

La Cati va ser presentada al món geganter a la XIV trobada de gegants dels Casc Antic, fent una entrada espectacular a la plaça de Sant Pere amb el Dofí de Barcelona acompanyats pel grup de percussió Ku-Kum-Ku.

 

Fitxa tècnica

  Geganta
Nom Caterina (Cati)
Alçada 2.95 metres
Pes 20 quilograms

Gegantó Tinet

Història del Tinet

L’any 1996 els gegants Peret el Fanaler i Marieta de l’Ull Viu van tenir un fill, aquest va ser batejat amb el nom de Tinet. Es decidí anomenar així al gegantó perquè representés amb el seu nom el barri de Sant Agustí, el qual també forma part del gran barri del Casc Antic. Ja és tradicional de la colla gegantera del Casc Antic que la seva imatgeria porti el nom dels diferents barris que els formen, perquè així representen la majoria de les zones de l’antic barri dels fanals de la ciutat.

El seu constructor va ser l’artesà de Cardona Antoni Mujal, sota la supervisió dels nens de la colla, ja que aquest seria el seu gegant, amb el qual poder participar en actes geganters juntament amb els gegants del barri, sense discriminar els capgrossos que durant molts anys havien estat la seva petita imatgeria.
En Tinet, representa a un nen d’uns nou anys que toca la gralla, per això porta a la seva mà dreta una gralla, i a l’altra unes partitures que estan escripturades amb el ball de “la Marieta de l’Ull Viu”

La seva estrena va ser molt emotiva, perquè fou portat el 28 d’abril del 1996 al monestir de Montserrat per ser beneït pel monjo prior del monestir, i amb la presència a l’acte dels seus pares, el Peret el Fanaler i la Marieta de l’Ull Viu.

Vesteix camisa a quadres, faixa i barretina vermella, armilla negre i faldellí marró.

Acompanya a totes les sortides que fan els seus pares, tant a la ciutat de Barcelona, com a la resta de poblacions del principat.

 

Fitxa tècnica

  Gegant
Nom Tinet el Graller (Agustinet)
Alçada 2.20 metres
Pes 12 quilograms

Dofí de Barcelona

Història del Dofí

El Dofí de Barcelona o del Casc Antic, va ser encarregat per la colla de Gegants del Casc Antic a l’artesà Antoni Mujal l’any 1999. És un veritable innovació del bestiari històric, combina les nombroses representacions d’aquest animal en monuments de la ciutat amb el llegendari tradicional català, com la faula del peix Nicolau, el nen entremaliat que es convertit en peix, al Dofí se l’anomena Nicolau.

Va ser estrenat el dia 12 de febrer del 2000, Festes de Santa Eulàlia. El dia següent de les Festes va rebre el seu bateig de foc amb totes les bèsties de foc de Ciutat Vella.

Té triple funcionalitat : com a bèstia de Foc, com animal d’animació i com a bèstia acompanyant el Bestiari Històric de la Ciutat, com el dia de Corpus.

 

Fitxa tècnica

  Gegant
Nom Dofí de Barcelona
Alçada 2.20 metres
Llargada 3.0 metres
Amplada 0.8 metres
Pes 45 quilograms

Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona

En aquest espai trobareu tota la informació de la imatgeria festiva de la Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona

HOMENATGE ALS GEGANTS DE SANTA MARIA DEL MAR VÍDEO